CoPilot for Data Developers

Teknolojik gelişmeleri takip etmeyenlerin dahi sıkça duyduğu AI dünyasının, günden güne içini dolduran pek çok yeni ürün tanıtılıyor. Her biri sunduğu kolaylıklarla büyük zaman tasarrufları sağlıyor. Bu yazının konusuda yazılımcıların kod yazarken sıkça dönüp stackoverflow benzeri sitelerden aramalar yaptığı konuları GitHub gibi büyük bir havuzdan beslenerek geliştiricinin çalıştığı ekrandan ayrılmadan sunan güçlü bir ürün; GitHub CoPilot.

Arkasında Büyük Dil Modelleri (LLM) nin şu an için öncüsü olan GPT-4 (bugün itibariyle) yatıyor. LLM ve GPT kavramlarını merak edenler için yazının kaynaklar kısmındaki referansları okuması faydalı olacaktır. Bu yazıda daha ziyade CoPilot’ın veri tarafındaki örnek kullanımları inceleniyor olacak.

Kurulumlar

Örnek senaryo için ihtiyaçlar; database, ide ve copilot eklentisi. Database olarak PostgreDB, IDE olarak JetBrains DataGrip ve CoPilot içinde DataGrip içinde plugin olarak kullanılabilen GitHub CoPilot eklentisi kullanılacak.

1.Adım: PostgreDB Kurulumu

Aşağıdaki compose file ile docker üzerinde kurulum sağlanabilir.

 postgre_compose.yml
version: "3.7"

services:
  db:
    image: postgres:latest
    restart: always
    environment:
      POSTGRES_DB: postgres
      POSTGRES_USER: admin
      POSTGRES_PASSWORD: secret
      PGDATA: /var/lib/postgresql/data
    volumes:
      - db-data:/var/lib/postgresql/data
    ports:
      - "5432:5432"
   
  pgadmin:
    image: dpage/pgadmin4:4.18
    restart: always
    environment:
      PGADMIN_DEFAULT_EMAIL: ali@mesut.com
      PGADMIN_DEFAULT_PASSWORD: secret
      PGADMIN_LISTEN_PORT: 80
    ports:
      - "8080:80"
    volumes:
      - pgadmin-data:/var/lib/pgadmin
    links:
      - "db:pgsql-server"

volumes:
  db-data:
  pgadmin-data:

2.Adım: JetBrains DataGrip

https://www.jetbrains.com/datagrip/ adresinden Download edildikten sonra kurulum sağlanır. Ürün ücretli olduğundan trial yada deneme sürümleri ile de ilerlenebilir.

3.Adım: GitHub CoPilot

Kurulumlar kısmının son adımı olarak DataGrip’te Settings -> Plugins kısmında aşağıdaki şekilde eklenti aranıp indirilir.

Eklenti indirildikten sonra GitHub hesabı ile (yoksa eğer önce bir hesap oluşturulması gerekecektir) login olunması isteniyor, ardından her ücretli üründe olduğu gibi kredi kartı bilgilerinide içeren bir form dolduruluyor. Bugün itibariyle 30 günlük trial sürüm kullanmak mümkün olduğundan hesap bilgilerini verdikten sonra ilk 30 gün için ücretsiz kullanılabilir.

Kullanım Senaryoları

Eklenti hem editörün console kısmından hem de ayrı bir pencere olarak gelen chat kısmından kullanılabilir. Chat kısmı aşağıdaki gibi görünecektir.

Senaryo: PensionPolicy isminde yeni bir tablo yaratılması ve bu tablonun içinin random veri ile doldurulması.

Senaryonun ilk adımında tablonun create scripti için editör ekranda  comment içinde yada chat kısmında destek cümlesi yazılıp uygun olan alternatif öneri kullanılabilir. Görselde bu talebe uygun tablo create script alternatifleri görünüyor.

Table Create işlemi için yukarıda seçilen tablo desenine sahip script alındı. Tablo içerisine örnek kayıtlar oluşturmak içinde aşağıdaki ifade sonucunda gelen random data generate scripti seçilebilir yada farklı alternatifler için öneriler refresh edilebilir.

Son olarak bu tablo üzerinde örnek sorgu scripti de yapılarak bu senaryo noktalanabilir. Böylece editör ekranındaki nihai görüntü şu şekilde olacaktır.

Kaynaklar:

https://oguzhan-bolukbas.medium.com/github-copilot-nedir-fe0e4a600965
https://www.herodot.com/blog/getting-started-with-git-hub-copilot
https://rajanieshkaushikk.com/2023/07/18/supercharge-your-coding-with-github-copilot-the-future-of-intelligent-autocompletion/
https://www.komtas.com/glossary/gpt-4-nedir-nasil-kullanilir
https://www.d-teknoloji.com.tr/tr/blog/gpt-4-nedir-chat-gpt4-nasil-kullanilir

__________________________________________________________________________

Ali Mesut Karadeniz

Yorum bırakın